Timing

Timing is cruciaal. En vrijwel altijd bepalender dan een kalender.

Is de markt er klaar voor? Weet jij wie er op jouw product of dienst zitten te wachten?

Ik herinner mij een periode in 2011-2012. Toen er een non-food webshop failliet ging.

Nu is dat niet meer voor te stellen.

Een nieuwe dag begint als je wakker wordt, niet wanneer het op de klok middernacht is. Middernacht betekent niets. Het is geen keerpunt. Op dat moment verandert er niets.

Een nieuw jaar begint wanneer er een gedenkwaardige verandering in je leven plaatsvindt. Niet op 1 januari. Op 1 januari verandert er niets.

Ik begrijp dat door momenten als middernacht kan worden vastgesteld wat de volgende dag is. Dat dit een referentiepunt is voor gemeenschappen, culturen en computers om een ‘afslagmoment’ te bepalen.

Maar zouden onze persoonlijke referentiepunten en vieringen niet op persoonlijk zinvolle momenten moeten plaatsvinden?

Je jaar begint pas echt als je naar een nieuw huis verhuist, naar school gaat, ontslag neemt, een scheiding meemaakt, een baby krijgt, een slechte gewoonte opgeeft, een nieuw project start, failliet gaat, een ongeluk mee maakt, volledig revalideert of wat dan ook.

Dat zijn de écht gedenkwaardige keerpunten – waar de ene dag heel anders is dan de dag ervoor. Dat zijn de betekenisvolle markeringen van tijd. Dat is jouw persoonlijke “nieuwe jaar”.

Dat is niet egoïstisch. Je kent jouw familie en vrienden goed genoeg om deze speciale dagen ook met hen te kunnen vieren. De dag waarop je samen het liefst iemands leven wil vieren. Dit heeft meestal niets te maken met de kalenderdag waarop ze zijn geboren.

Nieuwjaar is niet het moment waarop ik het meest dankbaar ben voor een nieuw jaar. 14 februari is niet het moment waarop je de liefde viert.

Door deze vieringen op universele data te laten plaats vinden, worden ze losgekoppeld van de betekenis die ze zouden kunnen hebben. Voor iemand persoonlijk. De werkelijke waarde.

Vier betekenisvolle momenten. Negeer willekeurige kalenderdata.

Wanneer is dit jaar voor jou écht begonnen?

Plaats een reactie